Gölköy Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gölköy Ziraat Odası > Gölköy Tarihi

Gölköy Tarihi

İlçenin tarihi Ordu ili ve yöresinin tarihi ile birlikte incelenmelidir. Tarihte Hapsamana bugünki ismi ile Gölköy olarak geçen yerde tarih içerisinde çiftçilikle ve madencilikle uğraştığı belirlenen Tiberanlar, Kahilbler, Mossoinkler adı verilen kavimler yaşamışlardır. 1204 yılında TrabzonRum devletinin kurulması ile Rumların egemenliğine girmiştir.

Türklerin boylar halinde bölgeye gelip yerleşmeleri Rum devletinin kurulmasından daha önceki tarihlere rastlamaktadır. Anadolu selçuklu devletinin İlhanlı devleti'nin egemenliğine girmesi ile Anadoluya gelen Türk boyları kendi beyliklerini kurmuşlardır. Bunlardan biride Mesudiye Milas beyi Hacı Emiroğlu Bayram beydir. Beyliğin hudutları Fidaverendi Hapsamana, Uluğbeğlü, Bayramlu, Milas ve Reşadiye ilçesinin bir bölümüdür. Trabzon Rum devleti tarihçisine göre bu beyliğin onbin civarında askeri vardır. Sanıldığı gibi Şıhman köyü hiçbir zaman belde ya da nahiye konumunda olmamıştır. Asıl yerleşim alanı olarak gerek Rumlar Gerekse Hacı Emiroğulları Bugünki kale köyü ile Çatak Köyü çevresini merkezi yerleşim alanı olarak kullanmışlardır. 1455 tarihli tahrir defterinde yöre ile ilgili birçok kayıt ve yer isimlerine rastlanmakla beraber Hapsamana kalesinin üst olarak kullanıldığı açıkça belirtilmektedir.

Bizans döneminde yapılmış ve Osmanlı döneminde de kullanılmış olan Hapsamana Kalesi ve Çatak Köyü'nde bulunan tarihi mezarlar, oyma yapılar, mağaralar ayrıca yine Çatak köyü sınırları içinde bulunan Geyik kayası, evlek tarla,Pennecük tepesi gibi doğa harikası yerler ile tarihi hamam ilçenin ziyarete değer yerlerinin başında gelmektedir. Son zamanlarda Çatak Köyü ve Cihadiye Köyü ve Ulugöl başta olmak üzere ilçenin birçok köyü doğal manzara meraklılarının akınına uğramaktadır.